23 Mart 2012 Cuma

Çiğ yumurta içmenin faydaları ve zararları



Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Aksoy, çiğ yumurtanın faydalı olmadığını, aksine içinde bulunan 'salmonella' mikrobu nedeniyle zararlı olabileceğini söyledi. Halk arasında yumurtayı çiğ tüketmenin daha faydalı olduğu yönünde yanlış bir inanış olduğunu belirten Doç Dr. Aksoy, salmonella mikrobunun bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ölümcül hastalıklara dahi neden olabileceğini vurguladı.




Çiğ yumurta içmenin faydası var mı?

Yumurta kesinlikle çiğ tüketilmemesi gereken bir besindir. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi, içerisinde bulunan bir proteinin B vitamininin vücut içinde aktifleşmesini engellemesidir. Yumurta pişirildiğinde bu protein de bozulacağından B vitamini vücutta aktifleşebilir ve görevini yerine getirebilir. Özellikle Biyotin adını verdiğimiz B vitaminin görevi beyin fonksiyonlarında hayati rol oynamaktadır. Yumurtanın çiğ tüketilmemesi için en önemli ikinci sebebimiz ise, yumurtanın kontemine olmaya çok uygun bir besin olmasıdır. Yumurta pis bir kabuğa sahipse eğer, içerisindeki zararlı mikro organizma ve mikroplar, çok rahatlıkla yumurtanın içine kadar ilerleyip, orada çoğalabilir. Çiğ yumurtanın sağlık üzerinde hiçbir faydası olmadığı gibi, içerisinde üremiş olan mikro organizmaların insan vücuduna alınması nedeniyle bir çok ciddi sağlı problemine de yol açma riski taşıyan bir besin olduğu unutulmamalıdır.

Uzman TV – Çiğ yumurta içmenin faydası var mı? – Ceylan Akiş – Beslenme ve diyet uzmanı


ÇİĞ YUMURTA HASTA EDİYOR

İçinde bulunabilecek zararlı 'salmonella' mikrobu nedeniyle hastalıklara yol açabileceği belirtildi.
Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tülin Aksoy, çiğ yumurtanın faydalı olmadığını, aksine içinde bulunan 'salmonella' mikrobu nedeniyle zararlı olabileceğini söyledi.

Halk arasında yumurtayı çiğ tüketmenin daha faydalı olduğu yönünde yanlış bir inanış olduğunu belirten Doç Dr. Aksoy, salmonella mikrobunun bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ölümcül hastalıklara dahi neden olabileceğini vurguladı.

B7 VİTAMİNİ ENGELLİYOR
Çiğ yumurta tüketmenin iki sakıncasının bulunduğunu belirten Dr. Aksoy, "Birincisi salmonella denilen mikrobu alabilirsiniz. Bu mikrop bağışıklık sistemi güçlü olanlarda ishal olarak kendisini gösterir fakat bağışıklık sistemi düşük olanlarda daha fazla etkisi var. Amerika'da yaşlı ölümlerine neden oluyor. İkinci olarak da yumurtayı çiğ tüketirsek ?avidin' denilen madde yumurtanın içinde bulunan biyotini yani B7 vitaminini engelliyor. Bu nedenle yumurtanın pişirilerek yenmesi daha doğru" diye konuştu.

DÜNYANIN EN KALİTELİ GIDASI
Yumurtanın dünyanın en kaliteli gıdalarından biri olduğunu söyleyen Aksoy, "Türkiye'de demir eksikliği çok fazla. Yumurta demir eksikliği için en faydalı gıda. Bir yumurtanın proteininde 60 gram ete eşdeğer protein var. 60 gram et ortalama 1 TL, bir yumurta ise 20 kuruş. Fiyatı ekonomik olan tavuk eti de protein açısından çok zengin. Özellikle yaşlılar için çok uygun. Ayrıca kalorisi çok düşük. Bu nedenle kalp hastalarına bile haftada 2 yumurta yemeleri öneriliyor" dedi.

YILDA 300 YUMURTA TÜKETMELİYİZ
Kırmızı ette bulunan demir, fosfor, protein, vitaminler ve yağ asitlerinin tavuk ve yumurtadan da alınabileceğini kaydeden Aksoy, "Türkiye'de tavuk eti ve yumurta sektörü çok gelişmiş olmasına rağmen yeterince yumurta tüketmiyoruz. Türkiye'de yılda kişi başına 140 yumurta tüketilirken, Amerika ve Avrupa'da 200-250 yumurta tüketiliyor. Üstelik Amerikalılar ve Avrupalılar bizden çok daha fazla et tüketiyor. Bu nedenle bizim kişi başına yumurta tüketimimizin 300'e çıkması gerekiyor" dedi.

ORGANİK YUMURTA REVAÇTA
Son zamanlarda özellikle Avrupalıların organik yumurtaları ve tavuk etini tercih ettiğini belirten Doç. Dr. Aksoy, "Organik yumurta ve normal yumurta arasındaki fark, lezzeti ve hayvan refahı. Organik tavuk eti üretiminde hayvan serbest yetiştiriliyor ve hayvanlar daha az stresli oluyor. Normal üretimde bir tavuk 5-6 haftada kesilirken organik üretimde 81 günde kesiliyor. Bu nedenle organik yumurtaların fiyatı daha fazla. Normal yumurta 20 Ykr'dan satılırken organik yumurta 4-5 katı daha fiyatlı satılıyor" şeklinde konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder