22 Mart 2012 Perşembe

Ne yemeliyiz?


Beslenme konusunda ödüllü gazateci Joanna Blythman’ın “Ne Yemeliyiz” isimli kitabındaki öneriler


İngiltere’de piyasaya çıkan yeni bir kitap bu güne kadar sağlıklı beslenme konusunda toplumda oluşan kanıları yıkıyor. İşte gurme ve beslenme konusunda ödüllü gazateci Joanna Blythman’ın “Ne Yemeliyiz” isimli kitabındaki öneriler:




TAM YAĞLI SÜT TÜKETİN
Kaymağı alınmamış tam yağlı süt en sağlıklı olanıdır. İnek sütünde yüzde 3.7 ila yüzde 5 oranında yağ miktarı bulunuyor. Bir içeceğin tam yağlı olabilmesi için yüzde 20 yağ ihtiva etmesi gerekir. Yağsız sütten sağlıklı vitaminleri almak içinse galonla içmek gerekiyor. Ayrıca sütün kaymağı alınınca en değerli A, D, E ve K vitaminleri de birlikte gidiyor. Bu vitaminler bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansere yol açan serbest radikallerle savaşır. Ayrıca kemikleri de güçlendirir.

MARUL, YEŞİLLİK
Antioksidan, vitamin ve mineral deposudur. Çok taze ve çiğ olarak tüketin. İçerdiği C ve E vitaminleri ile beta karoten kanserle savaşır. Paketlerde satılan salatalar daha az vitamin içerir. Taze alın ve yemeden önce keserek tüketin.

SOYA FASULYESİ
Şimdiye kadar hep sağlıklı olduğu söyleniyordu. Ancak soya çok fazla toksin ve besleyici olmayan maddeler içeriyor. Soya’da bulunan fitik asit, vücudun ihtiyacı olan kalsiyum, magnezyum, bakır, demir ve çinko minerallerin kullanılmadan atılmasına neden oluyor. Soya yerine taze fasulye tüketin.

KEPEKLİ EKMEK
Yüksek miktarda glycaemik endeks içeren kepekli ekmekler beyaz ekmekler kadar tehlikelidir. Kan şekerini yükseldir ve ensülin salgılatır. Bunlar da vücutta yağa dönüşür. Ayrıca bu tür kepekli ekmekler iştah açarak daha fazla yemek yemeye neden olur. Diyet tarzı kepekli ekmek tüketmek daha sağlıklıdır.

ŞEKER PEKMEZİ
Her sağlık haberinde şekerin zararlarından söz ederler. Ancak şeker kamışı ve pancardan yapılan pekmez için de Tip 2 diyabeti tetiklediği söylenir. Ancak şeker pekmezi demir, kalsiyum, manganez, potasyum gibi mineraller ve B vitamini içerir. Enerji verir, beyni destekler. Yoğurtla birlikte tüketilirse çok lezzetli olabilir.

TEREYAĞ
Kolesterol içerdiği için kalp sağlığı ve zayıflamak isteyenlerin uzak durması söylenir. Ama tereyağındaki kolesterol hücre zarı için hayati öneme sahip. ayrıca beyin hücreleri de kolesterolle desteklenir. Kolesterol olmadan vücut kortizol, österojen ve testesteron gibi hormonları üretemez.

TAHILLAR
Tahıllı gıdaların B, E vitamini deposu ve manganez, magnezyum ve selenyum mineralleri içerdiği için sağlıklı olduğu söylenir. Ancak bu tahıllarda bulunan kimi lifler vücut tarafından çözülemez. Bunun yerine aynı vitaminleri içeren yumurta et ve balık tüketilmesi daha yararlıdır.

PATATES
Kana sürekli olarak şeker pompalar, yağ depolama hormonlarını çoğaltır. Mümkün olduğu kadar tase olarak tüketilmesi daha az zararlıdır. Beklemiş eski patatesler daha fazla nişasta içerir.

BİTKİSEL YAĞLAR
Zararlı olduğu söylenir ama içeriğindeki sağlığa çok yararlı olan omega-6 yağ asitlerini unutmamak lazım. Ayçiçek ve mısırözü yağları sınırlı olarak tüketilebilir ve zeytinyağıyla zararları dengelenebilir.

YUMURTA
En kötü şöhreti olan gıdalardan biri. Ancak içerdiği kolesterol damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına neden olmaz. Protein deposudur ve vücut için kilit derecede önemli olan vitaminleri içerir. Rahatlıkla her sabah tüketilebilir.

ÜZÜM
26 çeşit üzüm türü var ve bunların neredeyse tamamında toksik maddeler bulunuyor. Organik olmayanları tüketmemeye dikkat edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder